成旅晶贊飯店.台北淡水
Park City Hotel. Danshui Taipei


  
「成旅晶贊飯店.台北淡水館」前身是中信飯店,坐落在淡水河畔。隨著兩岸交流頻繁,台灣旅遊產業日益蓬勃,加上國際級飯店將於年底進駐台灣,使得整體休閒產業競爭更加白熱化。

  位於淡水的原中信飯店,也在經過一系列的品牌再造後,正式更名為成旅晶贊飯店,隸屬於成旅觀光(Global Hospitality) 旗下的一品牌系統。該品牌的嶄新定位為一休閒商務型飯店,以開闊心靈、釋放生活壓力The hotel where the little extras don’t cost extra!作為該飯店的核心理念。企業識別色為褐、綠兩色,呼應一種城市綠洲的概念。其中,Logo以綠樹,營造樂活的輕鬆意象,提供顧客在住宿上,自然、舒適、自在、便利、快捷、物超所值等多重價值。

  負責打造整體門面形象的頡合設計表示,由於該飯店的品牌概念清晰,這給了設計師一個非常充分的訊息和線索,回歸到空間專業上,以基地條件本身來進行設計。

  由於該基地本身屬於一狹長型基地,在空間配置上,首先將原本坐落在左側內凹的服務櫃檯區拉出至右側,並將大門入口的中軸線重新整併往左偏移,一路對中至電梯廳,以一黑色亮面鍍鈦的立體框體強化入口深度,創造出開闊大器的迎賓意象。室內空間前半段為緩衝地帶,作為寬敞的等候與休憩區,使進入的旅客不會直接面臨櫃台;後半部才是check in服務櫃檯區。

  為降低樓高與景深的限制,天花板以鏡面材質處裡,透過反射拉高視覺的延展性,同時與地面上利用石材拼貼出的走道相互呼應,強化空間景深效果。服務櫃檯區拉到基地中右後方的位置,以30度角傾斜迎向來訪賓客,刻意將L型服務櫃檯設計成或站或坐的兩種高低接洽方式,並整合所有機能,隱藏於櫃內的小冰箱能在顧客進門的第一時間,遞上冰涼的飲料,強化與顧客之間的互動。櫃檯區的背景牆則以燈牆方式在雙層玻璃之間夾一層Logo圖騰的造型膠膜,透過膠膜微微透出綠光呼應企業形象的主色調。

  2F的商務中心業主取名為”森商務中心”,運用企業色中的大地樹幹的咖啡色系作為主調。值得注意的是空間的主要色系擷取品牌標準色褐色與綠色兩色,但設計師很巧妙地避開直接將色彩大剌剌地「放」到空間元素上,而是將彩度、明度降低,以一種調和過的色感,使之能融合在整體空間中。因為空間是一個載體,包覆所有人的活動,若不去降低色系的刺激,只會讓處在空間裡的人感到浮躁。

  由於成旅晶贊飯店的環境特色即是擁有水岸美景以及淡水河邊紅樹林生態保護區的絕佳視野,因此設計師在休憩區利用一幅落地鏡面,下方部份擷取了淡水夕陽的攝影作品以膠膜拓印在鏡面上,使得設計細節中注入了在地意象的連結與歷史感的呼應。整體施作上,為了烘托出空間的精緻度,在細部工法施作上,沒有簡化任何細節,以便展現出Boutique Hotel的精緻優雅。

  
採訪後,在網路上瀏覽許多部落格,發現不少人早已前去體驗,並寫下不少對改裝後的好評價。我開始想著空間與品牌兩者之間的關係,深深覺得空間設計師的詮釋能力決定了這個空間的優劣與否。包括他如何去解讀品牌背後的訊息、如何轉譯這些訊息到空間裡。最後,為該品牌擘畫一個令人耳目一新的新視野。而這就是空間設計師的價值所在!


設 計 者」頡合設計JAHAA Inc./黃嚴仕、江姿瑩 Rax Huang . Jamie Jiang
參 與 者」 Yu Chen
攝 影 者」Sam + Yvonne
空間性質」飯店
坐落位置」台北淡水紅樹林
主要材料」橄欖咖啡. 摩卡灰. 白木紋大理石. 灰鏡. 鍍鈦不鏽鋼. 膠膜軟片
面 積」1.2.3樓公共區 200 坪
設計時間」2009 年 11 月 至 2010 年 03 月
施工時間」2010 年 03 月至 05 月

Park City Hotel. Danshui Taipei

The Park City Hotel is in the former China Trust Hotel, located on a site facing the Danshui River. The recent opening up between the Mainland and Taiwan has increased the number of tourists and business visitors and the renovation program of this old hotel adds it to the list hoping to join in the competition for the expected business opportunities in the future.

The Park City Hotel is a member of the Global Hospitality Team; the team’s management idea is derived from its slogan: “The hotel where the little extra don’t cost extra.” Also, the team’s icon reveals a eco-friendly ideology; at the center of the logo stands a big tree that indicates the position of the hotel and how it offers every convenience to its customers with a green idea attached to every facility and necessity.
JAHAA, the design group that accepted the commission to make changes to the hotel, proclaimed that the key issue of the change relied on a re-reading the site.
Because of the too narrow site and lacking of depth in the public space, the design team had to find new way to reshape the hotel. Its solution was to create a horizontal break-out ante-chamber and check-in space separating and thus increasing spatial layering. The main axis is deliberately shifted from the central position and a service table is created to twist around the orientation. These changes offer a liaison space in the front and allow clients to take a break before entering the second zone to check-in.
Mirrors clad the surface of the ceiling providing a push-up effect for a more spacious illusion. The changing pattern of the floor also increases spatial layering thus gaining visual expansion. The reception table is 30 degrees to the main axis; the change of direction opens up extra space for more dynamic contact between service people and customers. The big logo appears on the back partition of the reception area as an artistic representation of this chain hotel’s ideology regarding management.
The second floor public space is dedicated to a business center – “Forest Business Center.” Colors are taken from the logo while the hues were changed to fit into a space that intends to provide comfort rather than excitement.

The Park City Hotel is unique because of its site facing the river landscape, a sun-setting view and the mangrove laden Preservation Park. A ceiling-to-floor mirror was particularly adopted to improve the dialogue with the beauty of the views; photo images are printed on the surface of mirror. Despite the tight budget, JAHAA did not sacrifice detail design and good construction; it is expected that this middle-price hotel will reveal itself to be much like an expensive boutique hotel.
After my personal experience in the hotel, I did a web-search and found many articles on the “before and after opinion” of the hotel. JAHAA’s efforts have paid off because many applauded the changes and the value has been reshaped.


Designers: JAHAA Inc./ Rax Huang . Jamie Jiang
Participant: Yu Chen
Photographer: Sam + Yvonne
Category: Hotel
Location: Danshui, Taipei prefecture
Materials: Ivory color, Mocha color, white marbles, gray mirror, titanium coating stainless steel panel, film
Size: 200 ping ( 1st, 2nd, and 3rd floor public space )
Design period: November, 2009 – March 2010
Construction period: March – May 2010


<詳細圖文請看紙本雜誌>

# 205
Less is More
反差美學
水韻
敘事文本
新媒材、新技法、新觀點、新空間
中山足球場蛻變花博門戶形象:2010臺北花博爭豔館
回205期焦點